Safari i vårsolen

Igår var syrran och jag till Fågelsjön i närområdet. Vi grillade, åt, fotade och njöt av vårvädret i timmar. Första blåsippan, tussilagon, humlan, fjärilen och en drönarlikt flygande skalbagge spottades helt oförhappandes under dagen. Vi såg också ett par sångsvanar, ett par smådoppingar och lite änder simma eller halka runt i/på sjön, allt beroende på om vattnet var täckt av is eller ej.

Änderna utfodrade vi förresten med bröd och genast fick vi se prov på översitteri och grupperingar. Vafalls? Kan inte ens en liten hop änder hålla sams? Hur som helst organiserade syrran och jag upp det hela så att brödutfodringen kunde ske någorlunda rättvist. Glupska och ivriga med en vag anstrykning till att det var en skock befjädrade pirayor vi hade att göra med, nöp änderna hackande i sig födan så att det fräste i vattnet.

Så plötsligt, mitt i utfodringen började en liten and att låta och som på en given signal slutade alla änder att äta eller jaga fatt på bröd samtidigt… som i ett trollslag. Konstigt tyckte vi och stod kvar en bra stund för att se vad som stod på, men änderna var och förblev t-o-t-a-l-t ointresserade av brödet what so ever. Ja, inte ens de bitar som låg inom tre centimeters räckhåll frestade!

Det hela skedde i samband med hemgången och så på vägen tillbaka fick vi först syn på ett träd vars nedre parti tydligt hade vässats av flitiga bävertänder till en mer timglasliknande struktur. Och när vi sedan kom till andra sidan vattnet syntes dessutom en välorganiserad, pyramidliknande hög med ris, med långt sluttande sidor – mitt i sjön. Det kunde väl inte vara annat än en bäverhydda?

Hm… att det skulle finnas bävrar vid denna lilla pöl, en gammal lertäkt var minsann en nyhet för oss bägge och var det då dessa gnagare som hade oroat änderna i fråga? Ja, vad fan visste vi egentligen om bävrar över huvud taget? Plundrar de fågelbon på ägg? Vad äter de? Nä, det vara bara att stolpa hemåt och googla bot på den bäveranalfabetism som rådde – nyfikna, tillfreds, men något trötta.

Här lite bilder för att illustrera hur olika långt gånget våren kan ha kommit inom loppet av en promenad på cirka 30 minuter:

Och här lite Fågelsjöbilder:

 

God fortsättning på Påsken! Förhoppningsvis blir det bäversafari live så småningom om, nästan på hemmaplan! 🙂

Advertisements
This entry was posted in Decoupage. Bookmark the permalink.

3 Responses to Safari i vårsolen

  1. Miri says:

    Härligt! Ja, våren har ju kommit längre i dina trakter, här ligger snön fortfarande tjock på gräsmattor och i stora uppskottade drivor. Märkligt med änderna – kanske det var en hälsomedveten and som som satte stopp för frossandet genom att påpeka att det inte var fullkornsbröd (?) Och jag blev ju förstås också tvungen googla på vad bävrar äter …

  2. Ja, mycket konstigt att de slutade ära

  3. Spännande! Blir kul att se om ni får se några bävrar. Ni var nog rätt nära förra gången gissar jag (med noll kunskap om varken flora eller fauna). Det är sååå härligt med vår. mycket våraktigt även här, krokus har kommit upp, men i övrigt är det långt ifrån dina vårbilder.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s