Spånkorg och decoupage

Hejsan och halloj,

Om nu blogginlägg kan dugga, så är det knappast tätt på den här bloggen! Men, i alla fall.. Hittade en spånkorg med lock och handtag på loppis för någon tid sedan. Hel, men inte av bästa kvalité. Själva spånflärporna verkade snustorra, tunna och sköra. Så det första jag gjorde vara att smörja in korgen med bivax (Edit: bivaxpolish för trä).

Efter en tid kliade det i fingrarna och lusten att göra något mer för att optimera korgens hållbarhet växte fram. Sagt och gjort! Det fick bli bitar av servetter decoupagerade på utsidan. Har jag förresten någon gång nämnt att jag gillar grönt? 😀

spånkorg

Så gick ännu en tid och fingerklådan återuppstod! Insidan, så klart!! Vad göra där? Jo, servetter av annat slag och lim åkte fram, och slutligen fick ett lager färg också ta plats! Sådant blev det:

spånkorg2

Och fingerklådan har nästan stillnat (funderar nämligen på att jaga knoppar på loppis och sätta som fötter undertill….).

Ha det fint och Glad fortsättning på Påsken! 😀

This entry was posted in Decoupage. Bookmark the permalink.

5 Responses to Spånkorg och decoupage

  1. Laila says:

    Kul sätt att förlänga hållbarheten! Snyggt blev det också ☺

  2. Oj vilket jobb du har lagt ned, och vad fint det blev! Och tack för tipset om bivax, har undrat vad som kan användas för att mjuka upp spån. Fötter låter som en bra idé:)…

    • lopplisa says:

      Ja, det blev några långa timmar och tack! 😀 Hrm.. Bivaxpolish för trä (var nog otydlig där), använde jag.
      http://www.mobelkliniken.se/bivaxpolish-beeswaxpolish

      Ska man blanda eget, se då detta citat från Shenet:
      “Skyddande bivax
      Bivax skyddar inte bara hud mot uttorkning inifrån och blöta utifrån, det fungerar likadant på trä, målarduk, läder och textilier. Här blandar man inte i fett som i salva, det skulle bli kladdigt och dra till sig damm (även om en blandning av 1 del bivax och 4 delar vaselin varit vanlig som både skosmörja och oljemålningsfernissa). Bättre är flyktiga lösningsmedel som avdunstar och lämnar det rena vaxet kvar. Recepten på vaxpasta (bonvax, Ceramatt, Ceronis) är ganska likartade vare sig det gäller möbler, skor eller vaxjackor: 1 volymdel smält bivax vari droppas försiktigt (brandfara, explosionsrisk) 1-2 delar balsamterpentin, d.v.s. fransk eller venetiansk terpentinolja.”

      Ja, fötter är ett måste! Letar nu knoppar för brinnande livet 😀

      Ha det fint!!

      Pia

  3. Liselotte says:

    Vad fint det blev.

Leave a comment