Rönnbärskrans med beskriving

rönnbärskransSjälva rönnbärskransen har jag ju gjort ett inlägg om tidigare. Nu har jag totat samman en liten beskrivning för hur den är gjord.

Beskrivning (Klicka på bilderna för förstoring)

Följande behövs:rönnbärskrans tut00

Järntråd (0,7 mm), avbitartång, rönnbär (för mej gick det åt 22 stycken), någon rund form (denna är ca 24 cm i diameter). Här hos Strömsö finns beskrivning för hur man kan torka rönnbären för att få bättre färgbeständighet över tid.

rönnbärskrans tut011. Vira metalltråden 7 – 8 varv runt formen för att bilda kransstommen.

2. Tag av kransstommen och vira metalltråden runt denna, så att “trådvarven” håller samman. Behåll sedan en ca 1,5 meter lång bit kvar av metalltråden. På den ska du sedan trä på rönnbär – ett och ett – och göra bågar som följande bilder visar.

rönnbärskrans tut023. Gör bågar av metalltråden som turkos färg visar, med ett rönnbär i varje båge. Lättast är att inte trä på alla rönnbären på en gång, utan ett per båge som görs för stunden. Det förenklar också att stå upp, eftersom svängrum behövs p g a den långa metalltråden.

4. Fortsätt hela varvet runt. “Fäst” metalltråden runt stommen och knipsa av. Har du nu fått ett jämnt antal rönnbär på kransen kan följande bågar (varannan under, varannan över) göras. Har man ett ojämnt antal rönnbär, får man hitta på en annan variant.

rönnbärskrans tut035. Tag en ny bit metalltråd, ungefär 1,5 m lång. Gör bågar som svart färg visar runt hela stommen, dvs varannan under, varannan över. “Fäst” metalltråden och knipsa av.

6. Nu bör du ha en krans liknande denna. Efterforma försiktigt bågarna bara om absolut nödvändigt. Akta så att rönnbären ej tar skada och faller av. Klart!

Advertisement
This entry was posted in Kransar, Metalltråd and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Rönnbärskrans med beskriving

  1. Therese says:

    Tusen takk for forklaringen. En dag skal jeg prøve å lage en jeg og. Du har laget så mange fine kranser i det siste. Takk for all inspirasjon.

    Ønsker deg en god helg!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s